پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت ۰۳

مشاوره و درمان شکست عشقی

۲۷۵ بازديد
در بحث درمان شکست عشقی فروید معتقد است انسان هیچگاه در مقابل رنج آنقدر مستاصل و درمانده نیست، مگر اینکه در عشق باشد. بیان این جمله خود نشان دهنده آن است که احساس ناخشنود طرد شدن، دوست نداشتنی بودن و نادیده گرفته شدن از طرف کسی که نیازهای عاطفی و روانی هر فردی را کامل میکند، احساسی سخت و دشوار است که حتما نیاز به درمان شکست عشقی دارد.

در واقع هیچ کسی مایل نیست در هیچ رابطه دو نفره ایی طرد شود و یکباره یا بمرور نادیده گرفته شود. بنابراین فرد به یکباره با خودش مواجه میشود که درمانده و مستاصل است و نمیتواند راهی برای نجات از احساسات خود پیدا کند.

خود تخریبی

سوال مهم در روابط عشقی که منجر به شکست عشقی میشود و احساسات ناخوشایندی را در بردارد این است که بدانیم روابطی شبیه به این رابطه را چند بار تجربه کرده ایم؟

واضح است وقتی صحبت از عشق میشود، میگویند که فقط یکبار اتفاق میافتد اما مسئله اصلی در روابطی است که فرد را به سوی شکست های مداوم میکشاند.

درمان شکست عشقی

روابطی که همیشه با یک چهارچوب مشخص با افراد مختلف در طول سال های مختلف اتفاق میافتد، همیشه یک نتیجه مشخص را دارد؛ آن هم احساس گناه ناسالم حاکی از خودتخریبی و انتخاب روابطی است که فرد نتواند در آن رضایت خاطر و احساس بالندگی را تجربه کند و در آخر جدایی رخ می دهد.

درمان شکست عشقی با رویکرد روانکاوی

از آنجایی که رویکرد روانکاوی یک رویکرد تحلیلی است و هر مسئله مطرح شده ایی را بارها و بارها تحلیل میکند تا به یک اشتراک واحد از مسائل فرد در یک نقطه مهم دست پیدا کند، درمان شکست عشقی نیز میتواند با سوالهای روانکاو در مورد انتخاب های مختلف فرد، افرادی که با آنها در معاشرت است و در نقطه آخر به زنجیر عاطفی بین فرد و والد بپردازد.

 

اهمیت رابطه عاطفی با والدین در روانکاوی

در درمان احساس ناخوشایند از عشق، نقطه عطف، درمان رابطه عاطفی فرد با والدین است که به نسبت آن رابطه، روابط عاطفی او نیز برنامه ریزی میشود. در واقع در بیانی ساده تر، هر رفتاری که پدر و مادر با فرزندان خود دارند و به هر میزان روابط عاطفی آنها خوب، خوشایند و از روی احترام و رشد و بالندگی باشد، فرد میتواند روابط عاطفی به همان میزان خوب، خوشایند و بالنده را در اطراف خود جستجو کند.

الگو گرفتن از والدین

اگر الگوی شما از دوست داشتن و عشق ورزیدن، الگوی مناسبی بوده باشد، به همان میزان اگر در روابط عاطفی خود بین پدر و مادر، رگه هایی از دوست نداشتن، نادیده گرفته شدن، طرد شدن و دوست نداشتنی بودن دیده شود، قطعا در روابط عاطفی خود چنین الگویی را انتخاب خواهید کرد.

بنابراین درمان روانکاوی برای احساس عمیق دردها و شکست های عشقی، درمان هایی ریشه ایی است که به گذشته و بررسی عواملی اینچنینی میپردازد.

درمان شکست عشقی با رویکرد رفتاری

در رویکرد رفتاری درمانگر احساس حاصل از غم، عشق و رفتار را بررسی می کند. در واقع فرد مراجع با مطرح کردن مسئله خود و رفتارهایی که در ازای این احساس ناخوشایند انجام میدهد، میتواند رفتارهایی را تغییر دهد و رفتارهایی را جایگزین کند.

به طور مثال فردی که شکست عشقی خورده است، روزانه احساسات ناخوشایندی را تجربه میکند و یا بصورت وسواس گونه دچار تفکراتی میشود که به بررسی آنچه که در  گذشته بوده میپردازد و یا مشغول به رفتارهایی است که مخرب است و نمیتواند خود را به زندگی عادی و احساس نرمال برگرداند.

از اینرو بواسطه هر کدام از این احساسات و رفتارها، رفتار درمانگر میتواند راهکارهای درمانی پیشنهاد کند که بمرور تغییر در رفتار فرد ایجاد شود و رفتارهایی جدیدی ایجاد کند که احساسات متفاوتی را در فرد بوجود آورد.

فعالیت های رفتاری

ورزش کردن، مدیتیشن، انجام فعالیت های روزانه و ایجاد مشغولیت های جدید، باز نگشتن به گذشته و مرور نکردن گذشته، ایجاد پل های ارتباطی جدید و مؤثر که فرد را از کسالت و بیهودگی رها کند، از جمله راهکارهای رفتار درمانگر برای از بین بردن احساس ناخوشایند در عشق است.

درمان شکست عشقی با مدیتیشن و ورزش

درمان شکست عشقی با رویکرد روانشناختی

در رویکرد روانشناختی برای احساسات ناخوشایند حاصل از عشق های نافرجام، ابتدا به بررسی شناخت، بینش و تعریف هر فردی از عشق پرداخته میشود. با سوالات زیر:

  • عشق چیست؟
  • با احساس حاصل از عشق چه احساسی در فرد مرتفع میشود؟
  • کسی را که برای عاشق شدن انتخاب کرده ایم، یادآور چه کسی در زندگی است؟
  • احساس ناخوشایند از غم عشق چیست؟
  • آیا در کودکی احساسی مشابه این احساس را تجربه کرده ایم؟

بنابراین با سوالاتی اینچنینی، دریچه و نگاهی تازه بر روی فرد باز میشود و به مرور به بررسی و تحلیل خود و آنچه در کودکی به عنوان عشق در ناخودآگاه خود ثبت و ضبط کرده است، پرداخته میشود.

آشنا شدن با خود

در درمان های شناختی، فرد به مرور با نگاه و بینش خود آشنا میشود و ضعف ها و نقاط قوت خود را مورد بررسی قرار میدهد. مراجع کننده به همراه شناخت درمانگر خود، قدم به قدم با انجام تکالیف مشخص وقتی به آگاهی نسبی دست پیدا میکند، میتواند در نحوه تفکر خود نیز تغییر ایجاد کند.

تغییر نگرش پس از شناخت خود

همچنان که پیش از این گفته شده است، درمان شناختی به تغییر در رفتار با ایجاد نگرش جدید میپردازد و آنچه که پیش از این در ذهن هر فردی ثبت شده است را مورد بررسی قرار میدهد.

فرد عاشق که احساسات متفاوتی را تجربه میکند میتواند به تعریف خود از عشق بپردازد و همچنان با ایجاد رفتارهایی جدید که میزانی از رنج او را کم میکند، به زندگی عادی و روتین خود بازگردد.

درمان شکست در عشق با نگاه تحلیل رفتار متقابل

در تحلیل رفتار متقابل تعریف های کاملا مشخصی از نحوه رفتار هر فرد و همچنین بازی های روانی او شده است. هر فردی دارای پیش نویس هایی است که بواسطه آنها وارد روابط عاطفی نیز میشود.

پیش نویس روابط عاطفی

مثلا در پیش نویس روابط عاطفی،کودکی که داستان های شاه و پریان را میشنود، تصمیم میگیرد که مبنای خود را در بدست آوردن عشق اینگونه برنامه ریزی کند. اگر بتوانیم زندگیمان را طوری بنا کنیم که مثل زندگی شاه و پریان پیش برود، ما هم میتوانیم در سعادت و خوشبختی جاودان به سر ببریم.  در نتیجه روزی با تحمل رنج های فراوان از عشق هایی نامشابه به داستان های شاه و پریان به این نتیجه میرسیم که شاید درد و رنج کافی نداشته ایم تا مستحق عشقی باشکوه باشیم.

خارج شدن از پیش نویس زندگی

یکی از راهکارهایی که میتوانیم از پیش نویس زندگی خارج شویم این است که باورهای مربوط به یک دنیای کامل و تخیلی را کنار بگذاریم. به جای آن میتوانیم از بالغ خود بهره بریم تا بتوانیم به حل مسئله بپردازیم و دریابیم که دنیا به هیچ وجه کامل نیست ولی میتواند زیبا باشد.

در درمان هایی مانند تحلیل رفتار متقابل که اساس آن بر شناخت از خود، والد، بالغ و کودک درون است، فرد میتواند در تغییر در پیش نویس های ذهنی خود و نگاه به رفتارها و بازی های روانی خود به کنترل احساسات و عواطف خود بپردازد.

درمان شکست در عشق با نوروفیدبک

در حالاتی که شکست عشقی اتفاق می افتد، درجاتی از غم و اندوه ایجاد می شود. پیرو این مشکلات سطح موجهای مغزی مانند آلفا، بتا، تتا و دلتا در مغز تغییر میکند. پس از آن نوروتراپیست تلاش می کند با شرطی کردن مغز نسبت به پاداش، امواج مغز را بدون هیچ عوارضی به حالت طبیعی خود برگرداند.

درمان شکست عشقی با نوروفیدبک

برای اطلاعات بیشتر در مورد نقش قسمتهای مختلف مغز در هیجانات منفی، مثبت و همچنین حافظه با کلیک کردن بر روی کلید واژه های زیر می توانید اطلاعات بسیار مفیدی را کسب کنید.

  • هیپوکامپ
  • سیستم لیمبیک
  • آمیگدال

مرکز مشاوره مکث با داشتن تیم قوی در زمینه مشاوره شکست عشقی، مشاوره پیش از ازدواج، مشاوره پس از ازدواج، مشاوره دوستی،  مشاوره خانواده، مشاوره طلاق توافقی، سکس تراپی یا موارد پیرامون به شما مشاوره و راهکارهای مناسبی می دهد.  پس با کمی مکث با ما همراه باشید.
*منبع: مرکز مشاوره مکث

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در فارسی بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.